Press release from Companies
Published: 2025-05-21 11:08:47
Abera Bioscience utvecklar nästa generations vacciner mot luftvägsinfektioner – med fokus på nasala vacciner som skyddar där infektionen börjar: i slemhinnorna. Med vår egenutvecklade plattform BERA kan vi snabbt ta fram vacciner som är kostnadseffektiva, nålfria och skyddar mot både sjukdom och smittspridning. Vi får ofta frågor från er som är aktieägare och följare, speciellt senaste tiden då många nya aktieägare har hittat till Abera. Vi har därför samlat de vanligaste frågorna här och kommer framöver publicera flera artiklar med fördjupningar inom Aberas olika områden.
Vanliga frågor från investerare
Vad är det för problem ni försöker lösa – och varför är det viktigt?
Dagens vacciner är ofta injicerbara, kräver kylförvaring och skyddar framför allt individen mot allvarlig sjukdom – men stoppar sällan smittspridning effektivt vid respiratoriska sjukdomarna. Det blev tydligt under covid-19-pandemin där vaccinerna gav skydd mot allvarlig sjukdom men stoppade inte smittspridningen. Abera utvecklar mukosala vacciner som ges via näsan och stimulerar immunsvaret direkt i slemhinnorna där många infektioner tar sin börjar. Målet är att både skydda individen och minska risken att smitta andra. Våra vacciner är dessutom nålfria, kostnadseffektiva och kan distribuera utan kylkedja – faktorer som är särskilt viktiga för pandemiberedskap och global vaccinering. I USA har ett nasalt vaccin mot influensa nyligen godkänts för självadministrering, vilket kan vara en enorm fördel vid en pandemi då vacciner kan ges i hemmet istället för att ta sig till och köa vid ett vaccinationscenter.
Vad är BERA-plattformen och hur skiljer den sig från annan vaccinteknik?
BERA-plattformen bygger på vesiklar (OMVs) från genetiskt modifierade bakterier. I BERA-plattformen fungerar OMV som bärare av antigen – de delar av ett virus eller en bakterie som immunförsvaret reagerar på. Med en plug-and-play-liknande teknologi kan vi snabbt byta ut antigenen och på så sätt utveckla vacciner mot nya sjukdomar. Det här gör vår plattform både anpassningsbar, snabb och bred, med potential att täcka många sjukdomar med en och samma grundteknik. Vaccinpartikeln påminner till mönster och storlek om ett virus vilket ökar immunogeniciteten, alltså förmågan att väcka ett immunsvar i kroppen. Vaccin administrerade via näsan har också en bättre säkerhetsprofil och innebär, allt annat lika, en lägre toxisk risk.
Hur långt har era projekt kommit – och vad är nästa steg?
Vår ledande kandidat är ett nasalt pneumokockvaccin som nu är redo att gå in i klinisk fas 1. Prekliniska studier har visat starkt skydd mot både sjukdom och kolonisering (tillväxt av bakterier i slemhinnan). Vår influensavaccinkandidat har visat mycket lovande resultat i både möss och råtta – och fungerar lika bra som nässpray och i pulverformulering. Influensa, där antigenen är kända, innebär att steget där man letar efter bästa antigen eller kombination av antigen försvinner och fokus kan läggas på tillverkning av antigen. Andra kandidater, t.ex. mot tuberkulos, ETEC och klamydia, är i tidig preklinisk fas. Nästa steg är att ta pneumokockvaccinet genom klinik, samtidigt som vi förbereder influensavaccinet för framtida fas 1.
Vad är marknadspotentialen för Aberas produkter?
Globalt sett är marknaden för vacciner mot luftvägsinfektioner mycket stor – den uppskattas redan idag till över 30 miljarder USD, och både behovet och marknaden växer snabbt. Drivande faktorer inkluderar ökad urbanisering, global rörlighet, åldrande befolkning, nya virusvarianter samt ökad medvetenhet om pandemiberedskap.
Inom segment som influensa, pneumokocker och pandemiberedskap finns betydande marknadsmöjligheter. Influensavaccin utgör idag en marknad på över 7 miljarder USD årligen. Trots det har dagens influensavacciner en genomsnittlig effektivitet på endast cirka 40 %, vilket öppnar upp för nya teknologier med högre och bredare skyddseffekt.
Marknaden för pneumokockvacciner är idag över 8 miljarder USD. För pneumokocker finns behov av nya sorters vaccin, där dagens dyra serotypspecifika vacciner inte täcker hela spektrumet av cirkulerande stammar. Aberas serotypoberoende, nasala vaccin kan därmed erbjuda ett kostnadseffektivt och bredare skydd, vilket är mycket attraktivt för både globala upphandlingsorgan och nationella vaccinationsprogram.
Vad menar ni med att nasal vaccinering kan ge ett bredare skydd?
Nasala vacciner – eller mukosala vacciner – ger ett dubbelt skydd. Dels skyddas individen mot att bli sjuk, som med traditionella injicerade vacciner, men det tillkommer även ett lokalt skydd i slemhinnorna där virus och bakterier oftast tar sig in och sprids vidare. I detta lokala skydd spelar antikroppen IgA en viktig roll. IgA har förmåga att neutralisera flera varianter av ett patogen, till skillnad från IgG som är mer specifik. Det innebär att mukosala vacciner potentiellt kan ge ett bredare skydd mot mutationer och minska smittspridning – något som är särskilt viktigt vid snabbt föränderliga virus som influensa och corona.
Vad ser ni som er största konkurrensfördel?
Först och främst är det att våra vacciner ger ett dubbelt skydd, både lokalt i slemhinnorna där infektioner börjar och systemiskt mot allvarlig sjukdom. Det minskar inte bara risken att bli sjuk, utan även att smitta andra och den vaccinerade skyddar därmed också sin omgivning.
Vår plattform är mycket flexibel och möjliggör snabb utveckling av nya vacciner. Den är tillräckligt immunogen utan adjuvans, vilket förenklar både utveckling och tillverkning.
Vaccinerna är nålfria, nasala och möjliga att självadministrera, vilket underlättar massvaccination. Tillsammans ger detta ett effektivt, skalbart och kostnadseffektivt alternativ till dagens injicerbara vacciner.
Finns det någon särskild nisch där Aberas vaccin skulle fungera bättre?
Vi adresserar hela marknaden och våra vacciner har potential att fungera brett, men en särskilt relevant nisch är där minskad smittspridning är avgörande. Det gäller till exempel sjukvårdspersonal och omsorgspersonal som arbetar med äldre eller personer med nedsatt immunförsvar. Även närstående och familjemedlemmar till dessa grupper kan ingå i målgruppen. Att kunna minska risken att omedvetet föra smitta vidare är särskilt värdefullt i dessa sammanhang. Den här gruppen är globalt sett mycket stor, vilket skapar en betydande marknadsmöjlighet även innan bredare vaccinrekommendationer införs.
Hur ser ni på konkurrensen inom pneumokockvaccin?
Abera erbjuder ett helt nytt angreppssätt inom pneumokockvaccin och erbjuder ett komplett skydd som eliminerar många av dagens problem. Marknaden domineras idag av komplexa och dyra serotypspecifika vacciner från stora aktörer som Pfizer och Merck. Dessa täcker ett urval av 20–30 serotyper av totalt ca 100 serotyper. Vårt vaccin använder i stället konserverade antigen, vilket kan ge ett skydd mot samtliga serotyper – med betydligt enklare produktion och lägre kostnad. Vi positionerar oss inte som en direkt konkurrent till jättarna, utan som ett kompletterande eller potentiellt ersättande alternativ som kan lösa flera av de nuvarande problemen – och samtidigt vara intressant för partnerskap.
När inleder ni er fas I-studie?
Vår fas I-studie för pneumokockvaccinet är färdig att startas och vi för dialog med olika finansiella och strategiska partners för att säkerställa full finansiering. Målet är att påbörja studien så snart alla delar är på plats.
Hur snabbt kan ni utveckla ett nytt vaccin vid en pandemi?
Vi har redan färdiga OMV-komponenter i lager som kan kopplas till nya antigen. För bakteriella patogener kan ett prototypvaccin tas fram på 1–2 veckor. För virus tar det något längre tid, men vår målsättning är att kunna pressa även den tiden till ett par veckor. CEPIs målsättning är att kunna att ta fram ett vaccin på 100 dagar och det är något vi jobbar för att lyckas med.
Hur ser ni på influensavaccin – pandemiskt och säsongsmässigt?
Vi ser båda områdena som intressanta och de är naturligtvis nära besläktade ur ett utvecklingsperspektiv. Influensa är ett strategiskt fokus eftersom det finns existerande marknad, men är också en potentiell källa till nästa pandemi. Det är bevisat att det går att vaccinera nasalt mot influensa vilket sänker risken. Vår teknik lämpar sig väl för att möta influensavirusets snabba mutationer och kan ge både lokalt och systemiskt skydd. I en prekliniska studie har vi visat att virus helt kan elimineras från både näsa och lungor – vilket vore en unik konkurrensfördel jämfört med dagens säsongsvacciner, som sällan skyddar mot smittspridning. Vidare har dagens vaccin, som är beroende av ett antigenurval som görs 8-10 månader innan säsongen börjar, en svaghet i att det är svårt att avgöra vilka influensavarianter som dyker upp och hur de ska mutera. Med snabbare tillverkning av antigen skulle man kunna börja produktion av antigen senare och därmed fånga upp mutationer och ha större sannolikhet för att välja rätt influensavariant.
Hur fungerar flockimmunitet med mukosala vacciner?
Flockimmunitet innebär att tillräckligt många i en population är immuna så att ett virus eller en bakterie inte kan spridas. Med mukosala vacciner, som skyddar både mot sjukdom och mot att föra smitta vidare, uppnås flockimmunitet vid lägre vaccinationsgrad. Det är särskilt värdefullt i pandemier, där man snabbt vill bryta smittkedjor. Att våra vacciner dessutom stimulerar IgA-antikroppar – med bredare skydd – kan förstärka detta ytterligare.
Hur finansieras bolaget i nuläget och hur ser kapitalbehovet ut framåt?
Vi har hittills finansierat verksamheten genom en kombination av publika forskningsanslag (t.ex. från CEPI och EU), privata investeringar och emissioner. Inför kliniska studier kommer vi behöva ytterligare kapital, vilket är normalt för bolag i vår fas. Vi utvärderar löpande olika finansieringsvägar – inklusive offentligt stöd, partnerfinansiering och kapitalmarknaden – med målet att skapa långsiktigt värde för aktieägarna.
Ni har fått stöd från CEPI – vad innebär det?
Vi är stolta över att vara en del av CEPI:s pandemiberedskapsprogram. CEPI:s mål är att möjliggöra utveckling av nya vacciner inom 100 dagar från det att ett nytt hot identifieras. Vårt samarbete fokuserar på att validera vår plattform som ett snabbt och flexibelt verktyg för att möta framtida pandemihot.
I samband med beviljandet har CEPI genomfört en noggrann teknisk och vetenskaplig utvärdering av vår teknologi, vilket innebär att vår plattform har granskats på hög internationell nivå och bedömts som tekniskt relevant och genomförbar. Att få stöd från CEPI är därmed inte bara finansiellt värdefullt, utan fungerar också som en tydlig kvalitetsstämpel inom industrin, vilket stärker vårt anseende i kontakter med både regulatoriska myndigheter, forskningspartners och potentiella kommersiella aktörer. Det positionerar oss dessutom som en trovärdig framtida partner inom global vaccinberedskap.
Hur ser ert finansieringsläge ut?
Vi har god kontroll över våra kostnader och kassaflöde. Vissa perioder har vi låg likviditet, men vi har tydlig insikt i kommande utbetalningar och projektinkomster. I nuläget har vi finansiering som täcker verksamheten åtminstone året ut. Eventuella kapitalbehov framöver beror på utfallet i pågående diskussioner kring projekt och partnerskap.
Hur väl rustade är ni organisatoriskt?
Vi är ett litet och effektivt team, med hög kompetens och stor arbetskapacitet. Samtidigt är vi medvetna om att vi kommer behöva växa i takt med att fler projekt går in i klinisk fas. Vi har en tydlig plan för att växa ansvarsfullt – både kompetensmässigt och ekonomiskt – och har förberett oss med lokaler och struktur för expansion.
Har ni någon kontakt med kommersiella aktörer?
Vi försöker ha en relation med alla vaccinbolag och träffar i alla fall de stora minst en gång om året på olika kongresser och möten och uppdaterar dem om våra framsteg och pipeline. Vilken exakt natur dessa diskussioner har kan vi av naturliga skäl inte gå in på, men vi tar oss uppåt i hierarkin hos de olika bolagen och det märks att även om de större bolagen inte utåt pratar om mukosala vaccin så har intresset ökat rejält senaste året. De bidrag vi fått från CEPI och UK Vaccine Network har gett oss som bolag, och vår teknologi, kredibilitet och trovärdighet i dessa diskussioner.
Vilket blir nästa vaccin ni utvecklar?
Vi har jämt upp med det vi håller på med idag och vår pipeline är mycket stor i förhållande till bolagets storlek. Men om vi på eget bevåg skulle ge oss på något så skulle det nog vara ett respiratoriskt vaccin med stor marknad och där skapa ett proof of concept för att kunna visa upp för potentiella partners. I övrigt för vi ständigt diskussioner om eventuella samarbeten och i händelse av att ett sådant dyker upp till attraktiva villkor kan vi jobba med vad som helst som har en vettig kommersiell marknad.
Tack för att du följer vår resa – tillsammans skapar vi framtidens vacciner!
Vänliga hälsningar,
Teamet på Abera Bioscience
Ordlista
Adjuvans
Ett ämne som tillsätts i vissa vacciner för att förstärka kroppens immunsvar. Aberas vacciner behöver inte adjuvans, vilket förenklar utvecklingen.
Antigen
Den del av ett virus eller en bakterie som immunförsvaret känner igen och reagerar på. Vacciner innehåller ofta utvalda antigen för att träna immunförsvaret.
CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations)
En internationell organisation som finansierar och stödjer utveckling av vacciner för att förhindra framtida pandemier.
Fas I/II/III (kliniska faser)
Olika steg i utvecklingen av ett vaccin eller läkemedel där man testar säkerhet, dos, immunrespons och effekt på frivilliga försökspersoner.
Flockimmunitet
När tillräckligt många i en befolkning är immuna så att ett virus inte längre kan spridas effektivt, vilket skyddar även ovaccinerade personer.
IgA / IgG (antikroppar)
Två typer av antikroppar.
Immunogenicitet
Ett vaccins förmåga att väcka ett immunsvar – alltså hur väl kroppen reagerar och bygger skydd.
Klinisk studie
En studie där ett nytt vaccin eller läkemedel testas på människor för att se hur det fungerar, hur säkert det är och hur starkt skydd det ger.
Kolonisering
När bakterier eller virus "bosätter sig" i slemhinnorna utan att direkt orsaka sjukdom. Kan vara första steget i en infektion och öka risken för att smitta andra.
Mukosal vaccinering
Vaccin som ges via slemhinnor, t.ex. genom näsan, i stället för med spruta. Stimulerar immunsvar direkt där virus ofta tar sig in i kroppen.
Nålfria vacciner
Vacciner som ges utan spruta, till exempel som nässpray eller pulver, vilket förenklar distribution och ökar användarvänlighet.
OMV (Outer Membrane Vesicles)
Små bubblor från bakteriernas yttervägg som används som bärare av antigen i Aberas vacciner.
Pneumokocker
Bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner som lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning – särskilt farliga för små barn och äldre.
Plug-and-play-teknologi
Ett system där nya komponenter snabbt kan bytas in utan att resten av strukturen behöver ändras. Inom vaccin innebär det att nya antigen snabbt kan sättas på en färdig bärare (OMV).
Preklinisk fas
Steg innan vaccin testas på människor. Inkluderar laboratorieförsök och djurstudier för att visa att vaccinet fungerar och är säkert.
Respiratoriska sjukdomar
Sjukdomar som drabbar luftvägarna, som influensa, covid-19, pneumokocker och vissa varianter av förkylningar.
Serotyp
En typ eller variant av en bakterie, ofta med olika ytmolekyler som påverkar vilket vaccin som fungerar. Dagens pneumokockvacciner täcker bara vissa serotyper.
Toxisk risk / säkerhetsprofil
Hur troligt det är att ett vaccin ger biverkningar. En låg toxisk risk och god säkerhetsprofil innebär att vaccinet är säkert att använda.
Vaccinplattform
En teknisk grund som kan användas för att snabbt ta fram flera olika vacciner. Aberas plattform heter BERA.
Vesikel
En liten vätskefylld bubbla. OMVs är en typ av vesiklar som används som bärare av antigen i Aberas vacciner.
För mer information om Abera, vänliga kontakta:
Maria Alriksson, VD
Telefon: +46 (0) 70 433 04 49
E-post: info@aberabio.com
Hemsida: www.aberabio.com
Abera Bioscience AB är ett svenskt vaccin- och bioteknikbolag som grundades 2012 och är sprunget ur molekylärbiologisk forskning vid Vrije Universiteit Amsterdam och Stockholms universitet. Abera utvecklar innovativa vacciner baserat på egenutvecklade och patenterade plattformsteknologier. Vaccinkandidaterna kan ges som nässpray och är snabba och kostnadseffektiva att utveckla och producera. Utifrån sina plattformsteknologier har bolaget utvecklat flera vaccinkandidater och fokuserar i dagsläget på två huvudspår – pneumokocker och pandemiberedskap. Bolagets huvudkandidat, Ab-01.12, är ett nasalt vaccin mot pneumokocker som förbereds för kliniska studier fas 1.